Verzorging

Algemeen
Een zo groot mogelijke behuizing en zoveel mogelijk vrijheid op vaste tijden zijn wens nummer 1. Wanneer u consequent met uw vogel om zal gaan, kunt u er veel plezier aan beleven. Wanneer de vogel goede voeding krijgt, zich niet verveelt, zal ook het verenplukken niet voorkomen. Want wanneer de vogel al veren plukt, zal ze het niet meer zo snel afleren, hij vervalt dan steeds weer in herhaling, ook al lijkt het er soms op dat het beter gaat. Meestal wanneer er problemen ontstaan rond de verzorging van de papegaai, ligt dat aan de eigenaar. Aan een éénmaal verpeste vogel valt weinig of niets meer te doen. Vandaar dat het heel belangrijk is, om vanaf het begin van de aanschaf, goed op de hoogte te zijn van de verzorging. En de vogel zo jong mogelijk te kopen.

Sexen van de papegaai
Door middel van het sexen van een papegaai kan het geslacht bepaald worden. Laat uw papegaai DNA sexen bij Het Papegaaien Paleis.

Toedienen van voeding en water
Vers drinkwater, vitaminen Avi Plus voer staat voorop. De vogel moet niet te snel nieuw voedsel krijgen, hij moet ook de minder lekkere zaden opeten. Alleen de "lekkere" zonnepitten is veel te eenzijdig en daarom schadelijk. Verder altijd een bakje met vogelgrit of groenvoer en fruit. Dan moet de verzorging wat betreft de voeding wel lukken. Avi Plus producten vindt u tevens ook in ons webshop. Aarzelt u niet en bestel gelijk gezonde voeding voor uw papegaai.

Aanvullend "gezond" voedsel voor uw papegaai

  • Fruit: appels, peer druiven, sinaasappels, pruimen, kersen etc.
  • Groenten: wortel, komkommer Spaanse peper, kool etc.
  • Struiken: bramen, rozenbottels, eikels.
  • Diverse soorten maagkiezel en grit.
  • Sepia: in stukken of geraspt over het voer

Voedingstips

  • Koop nu niet meteen een pak studentenhaver en denk dan klaar te zijn, want hier zit vaak zout of suiker in.
  • Geef liever geen grondnoten (pinda's), i.v.m. levensgevaarlijke schimmels. Wanneer u uw vogel groente of fruit geven wil, was het dan altijd eerst goed af voor het geval het bespoten mocht zijn.
Verwennen tot op welke hoogte
Verwennen mag, maar wel tot op een zekere hoogte. Het is natuurlijk fantastisch om een handtamme vogel te hebben, waar je mee kunt knuffelen en kusjes geven. En vooral in het begin, is het heel verleidelijk om de vogel veel bij je te nemen. Maar pas op daar mee, want voor je het weet wil de vogel niets anders meer en zal op allerlei mogelijke manieren om die aandacht gaan vragen. Dat geldt ook wanneer u uw vogel bijvoorbeeld mee laat drinken met uw kopje koffie. Het is natuurlijk zo'n schattig gezicht wanneer de papegaai uit een kopje drinkt of van het bord mee eet. Maar ook bij deze dingen is het belangrijk om duidelijk de grens te laten voelen. Zo van waar ligt het begin en wanneer moeten de verwennerijtjes worden gestopt. Aanleren gaat heel snel, maar afleren is bijna onmogelijk.

Leren praten van de papegaai
Er zijn onder de verschillende papegaaien goede en minder goede praters. Zo kun je de Grijze Roodstaart wel benoemen tot de beste prater daarna de Amazonepapegaai en dan volgen de Ara's en de Kaketoes. Veelal begint de papegaai uit zichzelf met het imiteren van de menselijke stem of geluiden. Het is belangrijk dat u praat met uw papegaai, als hij woorden meerdere keren hoort, zal hij ze gaan imiteren.

Schreeuwen van een papegaai.
Elke papegaai zal in meer of mindere mate af en toe schreeuwen. Vooral de Amazone papegaaien, de Kaketoes en de Ara's. Wanneer u bijvoorbeeld een tamme Kaketoe koopt in de winkel, en u laat deze vogel elke dag en uurtje uit de kooi, dan zult u merken dat deze vogel weinig zal gaan schreeuwen. De vogel zal misschien in het begin de aandacht proberen te vragen, door met zijn schreeuwen u over te halen hem uit de kooi te laten. U moet zich echter aan een strak schema houden van bijvoorbeeld een uurtje per dag uit de kooi. De vogel zal na een korte tijd aan dit schema gaan wennen en niet meer schreeuwen om uit de kooi te komen. Dus niet toegeven is het wachtwoord! Bij een vogel die toch blijft schreeuwen kunt u het beste zoveel mogelijk speelgoed (speciale papegaaienspiegeltjes en belletjes) in de kooi plaatsen. Mocht de vogel dan toch nog blijven schreeuwen, dan gewoon een doek over de kooi doen. Wanneer de vogel nu ophoudt met schreeuwen, haalt u de doek weer van de kooi. Dit herhaalt u net zo lang tot de vogel begrijpt dat een doek over de kooi gaat wanneer hij gaat schreeuwen. Een vogel heeft er een enorme hekel aan om overdag een doek over zijn kooi te krijgen, aangezien hij het maar al te gezellig vindt, om de huiskamer in te kijken. Schreeuwt de vogel en u geeft hem daarna iets lekkers, dan is dit de slechtste manier om hem van het schreeuwen af te brengen. De vogel heeft al heel snel door dat hij door middel van schreeuwen wat lekkers kan verwachten.

Straffen van uw papegaai
Bij voldoende aandacht en verzorging zal elke vogel zich laten horen, iets op zijn tijd stuk maken of hier en daar troep maken. Toch bij tamme vogels zal dat altijd binnen redelijke grenzen blijven. Veel praten, een rustige benadering, geen bruuske bewegingen, zullen de dieren helpen om te doen wat: men van ze verwacht. Veel mensen voor de kooi, drukke kinderen erbij en/of een onstuimige hond of een belangstellende kat verergeren of vertragen de situatie alleen maar. Lees een goed boek, over de herkomst en levenswijze van de vogels lezen, geeft u misschien meer inzicht en plezier in uw hobby en draagt dan zeker bij tot het welzijn van uw vogel.

Sproeien van uw vogel
Het is ten allen tijden beter, een vogel met koud water te sproeien. Warm water haalt het vet uit de veren. Sproei bij voorkeur 's morgens, dan heeft de vogel ruimschoots de tijd om voor het slapen gaan te drogen. Denkt u ook nog even om de tocht? En apropos, 's winters mag het water natuurlijk iets op tempera tuur zijn, maar liever niet te warm. Denk er in de winter iets beter om, het is voor onze papegaaien dan veel te droog in huis. Ideaal is een vochtigheid van 60/70 bij 20 graden. U zult zijn verenpakje dan ook veel mooier vinden.


Vogels en uw kamerplanten
Enige tijd geleden hadden we een dame in de zaak, wiens Amazone Papegaai was overleden na het eten van de Ganzenvoetplant. De papegaai was tegen de plant opgeklommen, en had hierdoor plantensap naar binnen gekregen. Een week later was hij dood. Let u er dus goed op dat u vogel niet van planten eet. Laat de vogel in en op zijn kooi zitten en niet over de grond lopen als u niet aanwezig bent.

Papegaai uit de kooi!
Wanneer de vogel uit de kooi is en hij wil niet terug in zijn kooi, moet u beslist niet achter de vogel aan gaan rennen om hem te pakken. U haalt echter de onderkant van de kooi af en loopt met de kooi in een wijde boog, om de vogel heen, en zet dan de kooi voorzichtig over de vogel heen. De vogel zal dan vanzelf weer in de kooi gaan klimmen. Voor mensen met een grote kooi kunt u de stok op borsthoogte van de vogel houden, zodat de vogel vanzelf op de stok klimt. Dit laatste is beter dan de vogel op u hand te laten klimmen, mits u papegaai het gewend is.



Nagels, kort- en leewieken
Over de nagels kun je in eerste instantie zeggen dat de nagels van een Kaketoe sneller groeien dan die van en papegaai. Wat voor de nagels belangrijk is, is een goede natuurhouten stok in de kooi. Indien de stok te dun is zullen de nagels van de vogel sneller gaan groeien, hetgeen problemen geeft bij het klimmen. Dit brengt mij bij het kort- en leewieken. Laat uw vogel nooit leewieken, want dan zal hij van zijn leven niet meer kunnen vliegen, plus dat de veren na het leewieken niet mooi gaan staan. Bij het leewieken wordt namelijk een stukje van een vleugel afgebrand, hetgeen niet altijd mooi lukt en waar de vogel dan altijd een rare vleugel aan overhoudt. Het leewieken wordt echter wel door sommige mensen aanbevolen, met als argument dat de vogel niet meer kan wegvliegen en een gekortwiekte vogel kan dat nog wel. Wij vinden, dat een vogel wel nog een klein stukje zou moeten kunnen vliegen!!! Wat er met een geleewiekte vogel ook nog zou kunnen gebeuren? Hij kan op en gegeven moment toch willen vliegen en zal dan bij deze poging als verlamd naar beneden vallen. In het ergste geval kan hem dat zijn leven kosten, indien de vogel op zijn nek terecht komt. En dit alles vertel ik u, omdat wij het meemaken, dat er mensen in de zaak komen om de vleugels van hun vogel te kunnen kortwieken en dit over hun vorige geleewiekte vogel vertellen. Wat ik u kan adviseren is, om met u kostbare vogel naar Papegaaienspeciaalzaak Het Papegaaien Paleis te komen, waar wij u vogels vakkundig knippen en kortwieken. Waarom zou u het risico nemen dat het elders niet zorgvuldig gebeurt. Nagels knippen en kortwieken wordt bij ons gedaan op doordeweekse dagen van 09:00 uur tot 17:30 uur, maandag zijn wij gesloten.



Nagel slijt stok

Deze stokken houden de nagels en snavel op de gewenste lengte en zorgen ervoor dat uw papegaai, ara of kaketoe nooit meer scherpe nagels heeft.De slijtstokken zijn er van parkiet t/m ara en in verschillende diktes en kleuren leverbaar.Werking gegarandeerd!